Draakje Vurig
De meeste kennen mijn voorliefde voor Draakje Vurig al. Ik heb het boekje ondertussen al wel 40 keren voorgelezen aan gezinnen in de praktijk. Mama's, papa's en de grote en kleine kinderen. Het is mooi om te zien hoe herkenbaar het is voor velen. Maar graag wil ik nog even opsommen waarom ik zo gek ben van dit boekjeDenk jij bij Hoogsensitieve kinderen ook aan de wat teruggetrokken, verlegen, introverte kinderen? De kinderen die afwachtend zijn, liever niet in de belangstelling staan? Kinderen die snel gevoelig reageren, snel huilen? Deze beschrijving -weliswaar nogal kort door de bocht- klopt in ongeveer 70 procent van de gevallen.
Dit zijn ook de kinderen die de meeste scholen of leerkrachten wel herkennen als ik met hen spreek over Hoogsensitieve kinderen. Maar als ik het heb met hen over de "Draakjes Vurig" denken ze helemaal niet aan hoogsensitieve kinderen. Nee, dat zijn vaak de lastige kinderen, kinderen met gedragsproblemen of de moeilijke gevallen volgens hen.
Maar… wist je? Ook het enthousiaste, energieke, creatieve, vurige jongetje of meisje, dat nieuwsgierig en onderzoekend is, ergens vol overtuiging op afgaat, dat weet wat het wil, kan hoogsensitief zijn. Deze kinderen hebben naast hun gevoeligheid een andere eigenschap: een "ijzersterke" wil. Die combinatie van eigenschappen maakt het voor deze zogenoemde "strong-willed" kinderen (en hun omgeving) vaak niet makkelijk. Want door alle leuke en spannende dingen die ze opzoeken bouwen ze steeds meer spanning op, maar blijft de sterke wil de boventoon voeren. Het móet en het zál!
Maar natuurlijk komt er dan het moment waarop de spanning teveel wordt. De spanning moet eruit! Die andere 70% hoogsensitieve kinderen gaan huilen of trekken zich terug bij overprikkeling. Maar bij strong-willed kinderen blijft de wil een rol spelen. Ze gaan meestal niet direct huilen, maar worden worden eerder vervelend, tegendraads of HEEL driftig. Waar ze dan achteraf vaak weer vreselijk veel spijt van hebben… Een kind dat huilt, dat roept meestal medelijden op en wordt getroost. Maar iemand die driftig is, daar reageren we doorgaans anders op. Het kind wordt dan streng tot de orde geroepen of krijgt er flink van langs. Waarmee de spanning alleen nog maar toeneemt. Elke ouder van een strong-willed kind weet hoeveel energie deze uitbarstingen vragen, voor kind en ouder. Door het ‘mechanisme’ van de opbouwende spanning en de reactie daarop te herkennen en begrijpen, kan er al veel in de dynamiek veranderen. En dat is zowel voor kinderen als voor ouders heel prettig.
Speciaal voor alle kinderen die de spanning ‘uitspuwen’, is er het spiksplinternieuwe boek ‘Draakje Vurig’. Het boek is geschreven door Josina Intrabartolo, auteur van de Langmuts-boeken, in samenwerking met Janneke van Olphen (www.gevoeligheidgrootbrengen.nl) en illustrator Martine Goudappel. In dit vrolijke prentenboek, voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, heeft Draakje Vurig een superidee! Hij weet precies wat hij wil: varen naar eiland in het meer. Als zijn plannetje na hard werken uiteindelijk toch dreigt te mislukken, wordt meteen duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet…
Te koop in de praktijk.