Skip to main content

Linne: "Ik ben hoogsensitief!"

Het tijdschrift Klasse publiceerde drie jaar geleden dit mooie filmpje over Linne, een meisje die vertelt over haar hoogsensitiviteit. 

Ik vind het een prachtig filmpje. Kort en krachtig vertelt het wat hoogsensitiviteit kan zijn voor lagere school kinderen.

Het geeft een goed beeld van op welke manier een kind zijn hoogsensitiviteit, met de bijhorende last, soms beperkingen maar ook zijn kwaliteiten, ervaart.

Let wel op! Ik kan het niet genoeg zeggen: Ieder hoogsensitief kind is anders. Net zoals iedere hoogsensitieve volwassene. Hoogsensitiviteit uit zich op zoveel verschillende manieren.

Meermaals kwam ik op scholen en vertelde men mij: " Ja hoor, we hebben hier al ooit wel eens een hoogsensitief kind gehad (?!) maar DIT kind nu is zeker geen hoogsensitief kind! Nee. Dit kind is druk. Hij heeft helemaal geen probleem met lawaai, hij maakt zelf zoveel lawaai! Hij is niet introvert, speelt met andere kinderen. Hij maakt van niets een probleem. Past zich altijd aan. Heeft geen opvallende zintuigelijke prikkels. Hij is gewoon een kind zoals alle andere kinderen. Het lijkt dat eerder de ouders hier het probleem zijn en persé een probleem willen zien. Ze lijken overbeschermdend. Ze moeten hem gewoon wat minder betuttelen en leren loslaten. Met dit kind is niks mis!"

Tja ... tuurlijk is er niks mis! Hoogsensitiviteit is geen ziekte, geen stoornis. Maar voor ouders, die vaak zelf ook hoogsensitief zijn, is een dergelijke uitleg op een ouderoverleg pijnlijk. Ouders merken mogelijks op dat hun kind thuis een totaal ander gedrag stelt dan in de school. 

Het is goed dat het klimaat op CLB en scholen stilletjes aan het veranderen is en de kennis ivm met HSP steeds groter aan het worden is. Hoogsensitiviteit is een complexe theorie. Het is niet voldoende om één bepaald kind of volwassene in je hoofd te hebben en op basis daarvan een eigen theorie te ontwikkelen. De nodige literatuur en informatie is hier zeer belangrijk.

http://www.klasse.be/ouders/25769/ik-ben-hoogsensitief/#.VL0WbkeG8l8