Skip to main content

Hartverwarmende relaties.

Mijn hart gaat uit naar de liefde. 

Deze keer wil ik het niet hebben over hoe donker en eenzaam de liefde kan zijn. Hoe groot het gemis kan zijn. Of over de pijn bij gebrek van liefde of de pijn om de liefde die verloren gegaan is of er nooit was.

Nee, deze keer wil ik een positieve boodschap brengen over de liefde en hoe mooi en goed de liefde kan zijn. Tenminste ... als geliefden waken over elkaar en samen willen investeren, blijvend, in de liefde.

Mijn hart gaat uit naar liefde waar alles draait om graag gezien worden om wie je bent. Hartverwarmende liefde tussen twee geliefden. Langdurige liefde overheen de jaren. Elkaars beste maatjes zijn. Voor eeuwig en altijd.

Ja, ik geloof dat dat nog kan. Ik geloof dat dat altijd al kon. Ik wens het onze kinderen toe. 

Het is geloof, een hoopvol geloof dat ik wil meegeven voor de toekomst.

Te vaak zie ik nu jonge mensen in therapie die angstig zijn. Angst om zich kwetsbaar op te stellen. Angst om gekwetst te worden. Pijn te voelen. Ze geloven amper nog in "ze leefden nog lang en gelukkig".

Ze werken met check-lists. Er wordt gedate met het verstand, zelden nog met het hart. 

Maar het is onze buik, onze intuïtie die ons laat voelen wat liefde is.

Daar wil ik graag wat tips voor meegeven van mijn geloof in hartverwarmende liefde:

Het sleutelwoord lijkt mij "Verbinding".  

In verbinding blijven met elkaar. Koppels gaan vaak uit verbinding in de loop van hun relatie door een druk en hectisch leven.
Op kruissnelheid zijn er veel kopzorgen: carrière maken, financiële onzekerheden, verbouwingen, kleine kindjes, ... Op zo'n momenten is praten over wat jullie verbindt als koppel een inspanning, een investering, ....
Daarom zijn deze tips dan ook gericht op: Hoe in verbinding blijven?

Liefde is en blijft een werkwoord.

Je kan nooit lekker op je lauweren rusten en denken "Vanaf nu loopt het wel los en komt het goed .." Daarbij volgend advies: Praat!
Praten over de kleine dingen van het leven, wat je ontroert, wat je raakt, wat je fijn vindt, hoe je je voelt, maar ook de grotere dingen. Hoe sta ik in het leven, wat is mijn visie en hoe pas jij daarin en hoe zie ik ons en wat vind ik leuk aan jou.  

Maar evengoed ook de minder leuke dingen van en aan elkaar zeggen. Durven, kunnen en mogen uitspreken waar je het moeilijk mee hebt bij de ander.

Met kinderen erbij wordt je mama en papa. Maar let op! Wordt niet alleen nog maar mama en papa! Zorg dat je daarnaast, gelijkwaardig, ook partner blijft! Ga samen op stap. Neem de tijd om ook écht met elkaar te spreken. Leg dat belang ook zo uit aan de kinderen als jullie alleen op stap gaan en de babysit komt. Neem tijdens deze uitjes de tijd en ruimte om stil te staan bij je relatie. 

Jouw partner zal nooit dé perfecte partner zijn. Hij of zij mag (of liever moet, dat is des mensen ;-)) ook foutjes hebben en maken. Leer je verwachtingen bij te sturen en zijn of haar kleine kantjes te aanvaarden, zonder voortdurend de drang te hebben om hemof haar te willen veranderen.

Probeer compromissen te sluiten. Liefdevol elkaar tegemoet komen in wat goed is voor jou, wat is goed voor hem of haar en wat is goed voor jullie!"

Toepasselijk lijkt me het liedje van Herman Van Veen.

{YouTube}3geUS0rGDLU{/youtube}

Herman Van Veen - Liefde Van Later

Als liefde zoveel jaar kan duren,
dan moet 't echt wel liefde zijn.
Ondanks de vele kille uren,
de domme fouten en de pijn.
Heel deze kamer om ons heen,
waar ons bed steeds heeft gestaan,
draagt sporen van een fel verleden,
die wilde hartstocht lijkt nu heen,
die zoete razernij vergaan,
de wapens waar we toen mee streden.
Ik hou van jou,
met heel m'n hart en ziel hou ik van jou,
langs zon en maan
tot aan het ochtendblauw,
ik hou nog steeds van jou. Jij kent nu al m'n slimme streken,
ik ken allang jouw heksenspel.
Ik hoef niet meer om jou te smeken,
jij kent m'n zwakke plaatsen wel.
Soms liet ik jou te lang alleen,
misschien was wat je deed verkeerd,
maar ik had ook wel eens vriendinnen.
We waren jong en niet van steen,
zo hebben we dan toch geleerd,
je kunt altijd opnieuw beginnen.
Ik hou van jou,
met heel m'n hart en ziel hou ik van jou,
langs zon en maan
tot aan het ochtendblauw,
ik hou nog steeds van jou. We hebben zoveel jaar gestreden,
tegen elkaar en met elkaar.
Maar rustig leven en tevreden,
is voor de liefde een gevaar.
Jij huilt allang niet meer zo snel,
ik laat me niet zo vlug meer gaan,
we houden onze woorden binnen.
Maar al beheersen we 't spel,
een ding blijft toch altijd bestaan,
de zoete oorlog van 't minnen.
Ik hou van jou,
met heel m'n hart en ziel hou ik van jou,
langs zon en maan
tot aan het ochtendblauw,
ik hou nog steeds van jou.
Voorgoed van jou...