Skip to main content

Dokters van verdriet. Filmpje over het leven.

Mag ik jullie dit prachtig filmpje voorstellen?

Via Facebook werd er dit filmpje gedeeld. Zo kwam ik terecht op de site van "Klasse". Daar ontdekte ik een reeks bij TV Klasse, "driemaal woordwaarde". Wauw! Allemaal korte filmpjes van lezingen. Waaronder dit filmpje van psychiater Dirk De Wachter. 

Zo schrijft Klasse als inleiding: 'Ik heb te veel werk,' vertelt psychiater Dirk De Wachter tijdens de 'Dag van de Cultuureducatie' van Canon Cultuurcel. 'In onze facebookerige vind-ik-leuk maatschappij moffelen we ons verdriet maar al te vaak weg. En dat verdriet zie ik massaal terug op consultatie. Onze wereld is ziek in hyperindividualiteit. We zijn zo gefocust op onze individuele ontplooiing dat we eenzaam achterblijven.' Luister en kijk naar de kritische maatschappijanalyse 'Dokters van verdriet' van de auteur van o.m. Borderline Times waarin hij ook uitwegen aanreikt. Een lezing die doet nadenken. 

Hopelijk kennen jullie Dirk De Wachter? Ik heb het geluk gehad om hem al verschillende keren te horen vertellen. In onze psychotherapieopleiding kwam hij een aantal keren op bezoek. Ik ben geen grote fan van psychiaters. Maar, onder andere, Dirk De Wachter heeft me toch ook laten voelen dat het allemaal om de mens gaat. De toewijding. Het hart en de passie. Het geloof in en de visie op de mens.

Ik hing aan zijn lippen.

Geen hoogdraverigheid. Maar simpele woorden. Eenvoudig vertelt. Begrijpbaar. Maar raak. Zijn woorden komen binnen.

Maar nadien ga ik wel met een hoofd vol zwaarmoedigheid, zoveel gedachten, zoveel prikkels naar huis.

Hij raakt mij met zijn hersenspinsels.

Hij raakt mij in een laag van mezelf die ik niet vaak toe laat. Een laag waar ik zelf liever niet zo vaak kom. Het is een laag van verdriet. Een laag van piekeren en pessimisme. Zwaarwichtigheid. Van mijn overtuigingen, mijn visie op de wereld. Dingen die ik voel, weet of zie. Gelukkig soms ook melancholie. Of geloof, hoop en liefde. Soms iets om warm van te worden. Maar vooral een laag van verwarring. 

 

http://www.klasse.be/tvklasse/21073-Dirk-De-Wachter-Dokters-van-verdriet#.VIQg6TGG8l8

Zijn oproep om verdriet te delen is zo belangrijk! Verdrietigheid mag er zijn. Maak plaats voor verdriet.